• top stories
  • read
  • newsarchive
  • by deepjournal
6 November 2009
|
Read in English
Dit artikel is deel van de serie Swine Flu.
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Vaccin of een natuurlijk middel tegen de Mexicaanse griep? De feiten en de fictie

Door Daan de Wit

Lange rijen voor de gezondheidscentra die vaccins toedienen tegen de Mexicaanse griep. Maar niet iedereen wordt bereikt. Veel artsen en verpleegkundigen durven het risico van het vaccin niet aan. Zij wijzen op de mogelijke bijwerkingen en op het feit dat de Mexicaanse griep slechts een fractie treft van het aantal mensen dat ieder seizoen sterft aan de gewone griep. Vaccinatie in Nederland is vrijwillig, maar in Amerika is men een stap verder. Daar worden worden op grote schaal mensen verplicht zich vrijwillig te laten vaccineren. Vrijwillig in die zin dat iedereen die een prik weigert, wordt uitgesloten van verdere deelname aan bijvoorbeeld werk of toegang tot...

Omdat slechts een 'stubbornly low proportion' dokters en verpleegsters in de VS bereid is te worden gevaccineerd (zie ook dit interview, 4'20), wordt het nu door sommige ziekenhuizen verplichtgesteld, schrijft The Washington Post eind september. MedStar, de grootste werkgever in de stad Washington op het gebied van gezondheidszorg 'is requiring vaccination of all 25,000 of its workers -- including nurses, orderlies, janitors and food-services employees -- as well as 5,000 affiliated doctors, every volunteer, and employees of suppliers who step inside any of its facilities, regardless of whether they routinely have direct patient contact. [...] MedStar workers who refuse would face disciplinary action, including possibly being fired. [...] 'I'm scared,' said Sandra Webb, 45, of the District, who has a clerical job at Washington Hospital Center and blames a flu shot she had several years ago for making her sick. 'It's really freaking me out. I don't know what to do''. [...] 'I don't want to be a guinea pig,' said Orne Banks-Hopkins, 55, a clerical worker at Washington Hospital Center'.

Niet alleen instellingen gaan over tot verplichting: 'New York this year became the first state to require all health-care workers with direct patient contact at hospitals, health centers, hospices and private homes to get flu shots -- both the seasonal flu vaccine, which is already available, and the swine flu vaccine, which will start to arrive next month'. Het gaat om ruim een half miljoen mensen, uitzonderingen zijn niet toegestaan. Dat geldt ook voor alle onderdelen van het Amerikaanse leger. Over Engeland schrijft de Washington Post: 'A survey of 1,500 British nurses conducted in August by the Nursing Times found that one-third would not get the vaccine because of safety concerns'.

NRC Next schrijft vanochtend over de grote hoeveelheid mensen dat een vaccin wil tegen de Mexicaanse griep en over de twijfel bij het personeel: 'De artsen en assistenten van gezondheidscentrum Lindenholt rusten even uit na de vaccinatiemiddag, waarin ze ruim duizend prikken gaven. Op tafel staat een grote pot drop en een doos speculaas. Ze horen veel onzekerheid over de Mexicaanse griep. Zelfs doktersassistent Heidi Jans twijfelt of ze het vaccin wel wil, terwijl de overheid het sterk aanraadt. 'Er is zo weinig bekend over de bijwerkingen van dit vaccin'. Een collega: 'Ik vind echt dat je het moet doen. Je doet het ook voor je patiënten'. [...] Eerder die middag twijfelde ze [Jans] of ze zich moest laten inenten, nu loopt ze zwaaiend met haar rechterarm door het gebouw. Een collega heeft haar een griepprik gegeven. Lachend: 'Nou, als ik me morgen ziek meld, weten jullie waar het aan ligt!'

Onderzoeksjournalist William Enghdahl schrijft begin juni over een artikel in de Franse krant Le Journal du Dimanche. Daarin staat dat Frankrijk in het geheim werkt aan een plan ter waarde van een miljard euro om de gehele bevolking verplicht te vaccineren: 'Le plan secret contre la grippe A'. Intussen hebben in Frankrijk slechts 50.000 mensen een vaccin genomen.

Natuurlijke versterking immuniteit: Vitamine D3
De Telegraaf schrijft: 'Omdat veel Nederlanders bang zijn voor de Mexicaanse griep is er een ware run ontstaan op de inenting tegen de gewone seizoensgriep'. Deze groep mensen is mogelijk niet bekend met een studie onder 12 miljoen Canadezen waaruit blijkt dat het vaccin tegen de gewone griep de kans op het krijgen van H1N1 twee maal zo groot maakt. Er is nog een andere studie waarvan de groep Nederlanders waarschijnlijk niet heeft gehoord, namelijk die van de Amerikaanse professor Gombart. Binnenkort interview ik hem voor DeepJournal. Hij heeft onderzoek gedaan naar de 'zonneschijn-vitamine' D3. Het is een vitamine die wordt aangemaakt door het menselijk lichaam op het moment dat het in aanraking komt met de zon. Een halfuurtje in de zomerzon levert zo'n 20.000 international units (iu) D3 op. De aangemaakte D3 versterkt het immuunsysteem en maakt dat griep een zeldzaam verschijnsel is in de zomer. Het tekort aan zonlicht in de winter kan worden opgevangen door het nemen van capsules met D3.

Dr. Gombart, maar ook andere artsen, zoals bijvoorbeeld Dr. Mercola en Dr. Cannell adviseren een inname van 5000 iu per dag. Cannell zegt: 'If you asked anybody who takes 5000 units of vitamin D a day, they'll tell you they just don't get sick anymore, the colds and flu just don't happen'. Capsules van 5000 iu mogen in Nederland niet worden verkocht, maar zijn te bestellen in Amerika: synthetisch of natuurlijk. Kies voor de zekerheid een A-merk, zoals bijvoorbeeld Now Foods. Vitamine D3 stapelt zich op in het lichaam en het is de bedoeling te komen op een niveau van 50 tot 80 nanogram per milliliter. Geadviseerd wordt dit na zo'n drie maanden te controleren met bloedtest. Een verwijzing daarvoor gaat via de huisarts. Voor iemand die al griep heeft adviseert (6'20) Mercola om drie dagen lang, eenmaal per dag, 2000 iu D3 in te nemen per kilo lichaamsgewicht.

Natuurlijk of samengesteld virus - 1
Onderzoeksjournalist en voormalig medewerker van de inlichtingendienst NSA, Wayne Madsen, zegt dat het huidige Mexicaanse-Griepvirus door mensen is gemaakt. Hij baseert zich op een viroloog die acht maanden onderzoek heeft gedaan naar het virus en op andere wetenschappers. Zijn uitspraken roepen gedachten in herinnering aan een andere militaire basis, Fort Detrick. Het Army Medical Research Institute of Infectious Diseases van Fort Detrick bleek de bron van de anthrax, (miltvuur), gebruikt voor de 'Al Qaida'-aanvallen via brievenpost, in de nasleep van 9/11. De uitspraken van Madsen doen ook denken aan dit artikel van 28 april: 'Vials of swine flu virus explode on train'. 'It is the same stock as the H1N1 virus but it has nothing in common with the strain spreading around the world', zei Laurent Kaiser, hoofd van het Geneefse laboratorium wiens medewerker het virus per trein had vervoerd.

In 1976 werden veertig miljoen Amerikanen gevaccineerd nadat twee soldaten op de militaire basis Fort Dix Swine Flu kregen, gelijk aan het virus dat in 1918 miljoenen slachtoffers had gemaakt. In Fort Dix raakten meer dan tweehonded militairen geïnfecteerd, een van hen, David Lewis, overleed. Uiteindelijk zijn er in '76 meer mensen gestorven aan het vaccin, namelijk 25, dan aan het virus. CBS maakte er toentertijd een reportage over en laat een gedeeltelijk-verlamde vrouw aan het woord. De uitbraak in Fort Dix werd bedwongen, maar een jaar later kwam het virus elders in de wereld toch weer in contact met mensen (met als gevolg een beperkte pandemie). Hoe kon dit gebeuren? Volgens onderzoekers was het H1N1-virus mogelijk per ongeluk ontsnapt uit een onderzoekslaboratorium.

Deel 2 over de vraag of het Mexicaanse-griepvirus natuurlijk is of samengesteld, volgt in volgende delen van deze DeepJournalserie.

President Obama, vaccinaties, feiten en fictie
In 2005 schreef Barack Obama een opinieartikel in de New York Times over hoe een pandemie te voorkomen, toen door de dreiging van de vogelgriep. Hij gaf ook een interview over dit onderwerp. Ook toen al was hij voorstander van krachtdadig optreden door de overheid: '[...] the government's going to have to incentivize the large capital investments that will be required in order to manufacture sufficient quantities once a vaccine is identified [for a given strain of avian flu]'. Want de gevolgen zijn groot, zegt Obama: '[...] in addition to obviously the loss of life, the breakdown of our health systems, the economic consequences would be huge'. Inmiddels is Obama president en heeft hij de door de WHO verklaarde pandemie uitgeroepen tot national emergency. Dankzij de verklaring kunnen wetten en regels van lagere overheden kunnen worden gepasseerd. Obama heeft van het Congres drie maal zoveel geld gevraagd en gekregen dan gepland om de griep te bestrijden. Maar wat zijn de feiten?
Tv-zender CBS doet onderzoek en zegt dat de meeste gevallen van Swine Flu geen Swine Flu zijn. Ook in Nederland is de berichtgeving wel eens te enthousiast: 'Meisje had geen Mexicaanse griep. [...] "Er was zelfs überhaupt geen sprake van griep", zegt een woordvoerder van het [RIVM]'.

Internetcensuur ten tijde van uitbraak
In Amerika wordt in opdracht van het Congres gestudeerd op de mogelijkheden websites te sluiten ten tijde van een uitbraak van de Mexicaanse Griep. Doel is te voorkomen dat het internet vastloopt door teveel mensen die thuis het net opgaan en films gaan bekijken of spellen gaan doen. In een rapport [PDF] voor het Congres dat deze maand is gepubliceerd, staat dat het ministerie voor Homeland Security (DHS) zich nog te weinig over dit probleem heeft gebogen. Ook wijst het rapport op de juridische haken en ogen van het sluiten van websites. De onderzoekers zien een lichtpuntje in de vorm van de mogelijke bevoegdheden van de president om delen van het internet af te sluiten. De woorden 'gevaar' en 'censuur' komen in het rapport niet voor. Jerald Levine van DHS zegt: 'An expectation of unlimited Internet access during a pandemic is not realistic'.

DeepJournal
Sign up for the free mailing list.