%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
30 juni 2008   |     mail dit artikel   |     print   |   
Dit artikel is deel van de serie: Interview-serie Albert Spits
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 ]
'Goud kopen, gaan huren en uiteindelijk weg uit Nederland': financieel expert
Beluister het interview
Beluister of download deel 2 van het interview van Daan de Wit voor DeepJournal met Albert Spits. MP3, 7 Mb, 15 minuten, opgenomen op 23 mei 2008. Spits is adviseur voor pensioenfondsen en is een van de oprichters van de Frédéric Bastiat Stichting.
Het transcript is verzorgd door Michiel Bezemer.

---

-Tien procent van die hypotheek…

In goud of in zilver. Goud is nu nog historisch laag. Als we kijken naar de ratio van wat er aan krediet uitstaat en aan goud, of beter gezegd: Aan monetaire betaalmiddelen, dus aan geld, euro's, dollars etc., dan zie je dat goud ongeveer zo'n één-tiende van die waarde vertegenwoordigt. Omdat we nu in een vorm van een crisissituatie terecht komen, ontstaat er een vlucht naar waarde, een vlucht naar goud. Dus die goudprijs zal zo'n tienmaal omhoog moeten gaan om zich te kunnen meten aan al het papiergeld dat in omloop is.


-Dus zelfs als je nu nog instapt dan gaat het nog tien keer over de kop?

Tien keer omhoog ja. Ik verwacht dat de goudprijs, die nu op 500 euro staat, tussen de 4.500 en 5.000 euro zal zijn in 2016.

-Is het ook verstandig om andere edelmetalen te kopen?

Als je slim bent: De helft zilver, de helft goud aanschaffen.

-Maar u adviseert het ook daadwerkelijk te kopen, in je huis te hebben?

Ja, op een plek waar het opgeslagen kan worden. Ik zou het niet op papier kopen, niet bij de bank, omdat banken failliet kunnen gaan.

-Maar als je het dan niet op papier koopt maar wel in goud en het ligt bij de bank, dan kan als nog de bank dicht gaan.

Ja, klopt, maar in een aparte kluis niet. Dan zou ik bijvoorbeeld een aparte kluis moeten hebben bij de bank. Je zou het bijvoorbeeld kunnen laten opslaan bij Shurguard. Dat is een soort grote loods met kluizen, daar kan je het ook in kwijt voor jezelf.

-Of je graaft een gat en je legt het in de grond…

Dat kan ook. Of je kunt een eigen safe aanschaffen, een hele goede safe, en die vastklinken in de muur, dan heb je het altijd binnen handbereik.

-Toch klinkt het allemaal nogal extreem.

Het klinkt misschien absurd, maar als de nood aan de man is – en we hebben het eerder gehad in de crisistijd maar ook in de oorlog – dan zijn goud en zilver de enige betaalmiddelen waar je eten voor kunt kopen of waar je van kunt overleven. Het klinkt voor mensen die dat nooit hebben meegemaakt heel erg raar.

-U hebt het ook nooit meegemaakt, toch?

Nee klopt. Maar mijn ouders hebben het wel meegemaakt en ik heb het nog wel uit de eerste hand. Maar, de meesten hebben het uit de tweede hand, want hun ouders hadden het ook niet meegemaakt en de grootouders wel. Dat is het probleem ook. Wat je grootouders je vertelden dat herinner je je niet, wat je ouders je vertelden wel.

-Willem Middelkoop zegt: Geldsystemen zijn al 220 keer geklapt in het verleden. Dus het is helemaal niet zo gek dat het nog een keer zou kunnen gebeuren. Verhuizen, weggaan uit het dichtbevolkte Nederland, is dat nog steeds een optie?

Als je naar een soort waardesysteem wilt, dan zijn grote steden wat minder. Je zit in een grote stad namelijk altijd met het probleem dat er rellen kunnen uitbreken, opstanden, revoluties.

-Als de supermarkt niet meer wordt bevoorraad...

Klopt. Dus dan moet je echt naar het platteland toe, naar buiten de stad. Daar zou je bijvoorbeeld een boerderij kunnen kopen of je kunt een boerderij betrekken. In ieder geval dicht bij het boerenland wonen, zodat je in ieder geval nog je eten kunt halen in tijden van nood.

-Die tijd van nood is zeg maar de tijd nadat de dollar is geklapt?

Als er geen pinautomaat meer beschikbaar is. Als banken hun deuren dicht doen.

-En die situatie houdt u voor mogelijk?

Dat is al eens gebeurd.

-Ja, in Argentinië. Maar hebt u ook een idee binnen wat voor een tijdsperiode dat dan gebeurt?

We zitten nu in een periode die een stroomversnelling kan geven. Ik denk dat je vanaf 2012 ermee rekening moet houden dat banken of de bancaire sector dicht kan gaan. Dan ben je wel afhankelijk van de overheid, de overheid zal er natuurlijk instappen. Dan krijg je weer een vorm van het Tientje van Lieftinck en dan ben je afhankelijk van de overheid voor je inkomen.

-Waarom 2012?

Ik heb zelf onderzoek naar gedaan naar de demografische situatie: Dan heb je de grootste zeepbel gehad, de babyboomers die het meeste uitgaven. Het toppunt van de babyboom was ongeveer tussen 1958 en 1962. Dat is de golf die nu verder gaat richting hun pensioendatum. In 2012 is die grootste golf al aan het afnemen. Dat betekent ook dat de aandelenbeurzen in de westerse wereld in elkaar zullen klappen. Dat heeft gevolgen voor bedrijven, die afhankelijk zijn van de consumptie, want de consumptie neemt natuurlijk af. Dan zie je dat er waarschijnlijk een hele grote deflatoire situatie komt. Aan de ene kant gaan de prijzen dalen omdat ze toch de waren aan de man moeten brengen. Anderzijds neemt de monetaire inflatie, die de overheid verzorgt, toe. Grondstoffen en primaire levensbehoeften zullen dan duurder worden.

-Wat doet u met deze, zeg maar voorkennis in verband met uw werk als adviseur van pensioenfondsen en als privé-persoon?

Als privé-persoon heb ik mezelf al ingedekt, 10% van mijn kapitaal is al in goud. Mijn pensioen heb ik al in grondstoffen en in grondstoffenaandelen overgezet. Mijn huis heb ik verkocht, sinds 2002, dus ik woon in een huurhuis. Qua pensioenfondsen zijn we nu bezig om ze te adviseren minimaal 10% van hun pensioenvermogen in goud om te zetten .

-Is 10% niet te weinig?

Die 10% is de basis. Je hebt namelijk ook nog de grondstoffen. Dat is een verhaal apart , die staan buiten edelmetalen. Dat is ook iets wat ik zelf onderzocht heb: Op een gegeven moment gaan goud en zilver zich loskoppelen van grondstoffen, dan worden het monetaire metalen. Nu worden ze nog gezien als grondstoffen maar straks worden ze gezien als monetaire metalen. Dat is dan het geld dat nog overblijft als de papierberg in elkaar klapt.

-Ok, dus dat adviseert u. Maar hoe komt deze informatie aan bij de pensioenfondsen, deze toch wel extreme ideeën ?

Er zijn al een paar pensioenfondsen om. Ik kan helaas de namen niet noemen want dat kan alleen maar met hun instemming. Ze willen het natuurlijk ook niet aan de grote klok hangen. Maar we zijn dus bezig. Ik denk dat het waarschijnlijk nog wel een paar jaar zal duren voordat een aantal van hen om is. Voor de grotere pensioenfondsen zoals ABP en PGGM: Daar doen wij geen adviezen voor.

-ABP bijvoorbeeld zit wel heel erg in de dollar, toch?

Ja, dat klopt.

-Loopt die dan dat niet een enorm gevaar?

Ja, die loopt gevaar, PGGM ook. Zij zijn heel erg gefixeerd op aandelen. Dat is ook wel logisch omdat het hele grote pensioenfondsen zijn. Het zijn logge supertankers in de pensioenwereld, dus moeilijk om te buigen. Als die 10% van hun vermogen in goud zouden omzetten , dan zou de goudmarkt nu al exploderen. Dus dat is niet te adviseren. Maar ik denk wel dat ze hun hele situatie en hun hele denkwijze moeten gaan omzetten.

-Hoe zit het met al die ABP-ambtenaren? Lopen die daardoor ook geen gevaar?

Ja, daarom adviseer ik die ambtenaren ook om zelf te investeren in goud en zilver, om hun eigen vermogen zeker te stellen. Zodat ze voor hun inkomen niet alleen afhankelijk zijn van hun pensioenfonds en van de overheid maar dat ze zelf hun vermogen een beetje veilig gaan stellen.

-Als ik nog een privé-vraag mag stellen: Heeft u dan een boot gekocht, of land in Paraguay, zoals Bush? 

Nee, ik heb alles in liquide middelen. Dat betekent: Goud, zilver en ook spaargeld op de bank. Want ik wacht namelijk tot de zaak in elkaar zakt, en dan ga ik weer wat kopen. Om een voorbeeld te geven: Laatst hoorde ik in het nieuws dat je in Florida en Miami een eengezinswoning kan kopen, nu al, voor 45.000 dollar. Vier, vijf jaar geleden, net voor die inzakking, stonden die huizen voor tussen de 150.000 en 200.000 dollar te koop. Om even een voorbeeld te geven…

-Maar dat is dan een investering?

Nou, niet als investering, het kan ook als woonplaats dienen. En voor je pensioen mag je overal wonen.

-Is Amerika dan wel een slimme plek om te wonen?

Ik zou zelf Amerika niet uitkiezen, ik geef het gewoon als voorbeeld.

-Waarom niet?

Omdat men in Amerika, vooral als je in de grote stad zit, dezelfde problemen als hier heeft : Rellen en opstanden.

-Heb je in Amerika niet nòg meer problemen omdat je daar mogelijk strenge wetgeving op stapel staat?

Klopt, het is niet mijn land van keuze zeker niet nu, met de Patriot Acts... Je persoonlijke vrijheid, je individuele vrijheid wordt gigantisch aan banden gelegd. En dat wordt straks nog erger omdat mensen in een crisissituatie bereid zijn tot extreme maatregelen. Binnen de overheid , maar het volk zal er ook om vragen. Dat hebben we ook in de jaren dertig gezien met de verkiezing van Adolf Hitler: Als mensen in een hele extreme situatie zitten, dan willen ze extreme personen aan de macht hebben. Ze willen iemand die het meteen oplost.

-Ik heb met Willem Middelkoop gesproken over vertrekken naar het buitenland. Hij had het zelfs over bepaalde plekken waar je goed heen kon gaan. Hij zei: Als het warm is, dan...

Zuid-Amerika is een mooi voorbeeld. Ik heb daar zelf kennissen zitten en die zeggen ook: Het klimaat is lekker. Het probleem met Brazilië* is dat er een enorm veel misdaad is, dat land zou ik niet zo snel adviseren. Landen als Australië wel. Ik heb zelf in Nieuw-Zeeland gewoond, dat zou een optie kunnen zijn. Nogmaals, het zijn ook weer landen die te maken hebben met een kredietcrisis, ze hebben ook een enorme schuldopbouw.
* Lees/beluister ook het interview: DeepJournal interviewt emigrant die deed wat Willem Middelkoop adviseert.

-Wat gaat u doen?

Ik ben op dit moment aan het overdenken. Ik denk dat ik vroegtijdig met pensioen ga. En dan zit ik toch meer te denken aan Zuid–Amerika.

-Dat is dan wel heel concreet.

Zolang het nog goed gaat, gaat het goed. Maar als je in een situatie belandt waarin je een uitweg moet hebben, als je dan een stuk land kan kopen voor niet te veel geld, waar je je eigen groente kunt telen, waar je alternatieve energiebronnen zoals wind- en zonne-energie op je eigen land kunt hebben... Dan is je afhankelijkheid minder dan in het geval dat je in een grote stad moet wonen en afhankelijk bent voor je energie, voor je boodschappen, voor je vuilnisophaal en dat soort zaken. Dat heb je op het platteland minder.

-Is er nog wel tijd om daarheen te komen als het mis gaat?

Als je geld hebt! Dat is vaak zo. De meeste mensen die dan in een schuldsituatie zitten hebben weinig mogelijkheden. Vandaar ook dat ik mensen adviseer: Probeer nou in ieder geval je vermogen te bewaren. Je hoeft niet te denken aan vermogensvermeerdering, vermogensbewaring is al goed genoeg. Het geld dat je dan hebt van je huis of van je investeringen kan voor je dienen als vluchtroute.

-Maar is er dan nog wel tijd? Staat niet iedereen in de rij, of in de file?

Tegen die tijd misschien wel. Tegen die tijd heb je heel veel mensen die niet meer weg kunnen. Die moeten dit zich laten welgevallen. Als je in een creditcrisis zit en de waarde van je huis is met 60% afgenomen, dan zijn je alternatieven opgedroogd.

-Kredietcrisis, voedselcrisis, Middelkoops nieuwe boek heet: De Permanente Oliecrisis; wat zegt deze situatie over ons en over onze leiders?

In eerste instantie klaag ik de centrale banken aan want zij zijn de grootste veroorzakers van dit systeem. De Nederlandse Bank, de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, zij hebben deze situatie eigenlijk gecreëerd dankzij hun fiat-geldsysteem.
De monetaire inflatie is sinds de invoering van de euro meer dan 10% per jaar geweest. Veel mensen weten het niet maar de monetaire inflatie is de echte, werkelijke inflatie. De CPI, Consumenten Prijs Index, die wij zien als inflatie, uitgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek, is een gemanipuleerde index,door het CBS. Er is een bepaald mandje en er wordt een weging van goederen gedaan. En men doet aan substituten. Als bijvoorbeeld een biefstuk te duur wordt, dan vervangt men deze door een substituut, zoals een karbonade. Maar het is dus niet meer hetzelfde wat je weegt. Vandaar ook dat je een heel krom cijfer krijgt.

-Wat zegt het CBS dat de inflatie is?

Het CBS zegt op dit moment dat het richting 3% gaat.

-Maar in feite wordt alles 10% duurder per jaar?

Ja, de geldontwaarding. Nu zeggen mensen: Ja, maar ik heb dat niet zozeer gezien, want ik heb goedkope dingen kunnen vinden. Dat komt omdat China deflatie exporteert , goederen zijn heel goedkoop. Vroeger werden die goederen allemaal hier in Europa of in Amerika gemaakt. Nu worden ze in Oost-Azië, met name in China, gemaakt, waar de lonen ongeveer een tiende zijn van onze lonen . Iedereen weet dat 80% van de kosten van een industrie de loonkosten zijn . Die 80% zijn maar een tiende in China ; je hebt daar in feite ongeveer maar 28% van de waarde van wat je in het Westen kan produceren. Vandaar ook dat China goedkope producten hier naartoe kon exporteren waardoor de prijsindex van de industriële productie van China omlaag ging. Dat heeft ontzettend gedrukt op de CPI.

Een geldontwaarding van 10% betekent je euro per jaar 10% minder waard wordt . Ik heb de cijfers van de Nederlandse Bank opgevraagd, de M1 en de M3 cijfers. De M1 cijfers die logen er niet om. (Ik gebruik altijd M1 als monetaire inflatie, de M1 is de contante geldgroei plus deposito). Die is met 499% gestegen sinds 1982. Dat is gigantisch. Van de waarde die een euro c.q. een gulden in 1982 had is op dit moment ongeveer 17 tot 18 cent over . Dus van elke gulden die je nu hebt is nog geen één vijfde van de waarde over.

-Dat is voorpaginanieuws, maar ik lees het niet...

Klopt.

-Wat voorziet u voor de toekomst, een toekomstscenario.

Wat ik zie is dat...
---
Binnenkort deel drie van het interview.
____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved