• top stories
  • read
  • newsarchive
  • by deepjournal
23 June 2009
|
Dit artikel is deel van de serie Elmer Hogervorst.
| 1 | 2 |
Patroonherkenner Hogervorst over externe invloeden op de beurs
Beluister het interview

Elmer Hogervorst [png]Beluister het tweede interview van Daan de Wit voor DeepJournal met patroonherkenner Elmer Hogervorst, van Hogervorst Advies en Goud te Koop. In het interview, opgenomen op 19 juni 2009, gaat Hogervorst dieper in op zijn onderstaande artikel. Daarin bekijkt hij de waarde van de theorieën van Christopher Carolan en Robert Taylor. Zij onderzoeken de invloed van de zon, de maan en de waterstanden op de bewegingen van de beurs.

Deel 1 van het interview Deel 1. [18 minuten, 26 Mb].
Hogervorst spreekt over de theorieën van Christopher Carolan en Robert Taylor, en diens roman Paradigm. In het gesprek gaat Hogervorst in op de theorie achter Calorans boek The Spiral Calendar and Its Effect on Financial Markets and Human Events en spreekt over de waarde van fibonaccigetallen.

Deel 2 van het interview Deel 2 [17 minuten, 24 Mb].
Hogervorst over de verdere ontwikkeling van de huidige crisis en wat hierin de beste strategie is. Maar ook over de mogelijke sociale en militaire gevolgen van de ontwikkeling van de crisis.  

Tip: Beluister ook de DeepJournal-interviews met Albert Spits en Willem Middelkoop.
-

Artikel [PDF] door Elmer Hogervorst. Gepubliceerd op 8 juni 2009 in GannTrader Brain and Analysis, nummer 23.
[Zie ook dit artikel van Hogervorst, van 24 juni 2009: De tides tot en met 30 juni] en het artikel Depressie op schema, van Satilmis Ersintepe]. 

'Deze week opnieuw een bijdrage van Elmer Hogervorst. Elmer is gespecialiseerd heeft in de technieken van Carolan en Taylor. Beide technieken zijn gebaseerd op de wisselwerking van de krachten tussen Zon/Maan op de Aarde. Elmer past deze technieken, die voor een deel de golfbewegingen op de beurzen bepalen, al een tijd toe. Zijn analyses geven vaak accuraat de korte termijn draaipunten in de financiële markten aan.

De zon, de maan en Wall Street (5 t/m 30 juni)

In Brains & Analysis van 18 mei jl. is beschreven hoezeer de zon en de maan en daarmee de zwaartekracht bepalend zijn voor de beurzen. Aan de hand van hoogtij en laagtij volgens het harmonische station The Battery Park werd het volgende voorspeld:
Dow Jones: top op vrijdag 15 mei of maandag 18 mei. AEX: een top op 18 mei
Een bodem voor Wall Street op 25 mei en voor Amsterdam op 26 mei
Een top op vrijdag 29 mei of maandag 1 juni voor de Dow en 2 juni voor de AEX.

Zie hier de resultaten:
De Dow Jones en de AEX topten op 20 mei, dat was +2 dagen tov 18 mei. Een afwijking van 1 of 2 dagen is niet ongebruikelijk. In combinatie met het Solunarmodel van Carolan werd bij wijze van proef op 18 mei short gegaan en die positie zou op 25 mei gesloten worden. Wall Street was op 25 mei gesloten, we kijken derhalve naar 26 mei. Van 18 mei tot 26 mei daalde de Dow Jones circa 250 punten (van 8500 naar 8250). Daarbij gaan we ervanuit dat de positie tussentijds niet werd uitgestopt op 20 mei, aangezien intraday de top rond de 8600 lag. De bodem van de Dow Jones was in elk geval zeer nauwkeurig. De voorspelde bodem van de AEX op 26 mei was eveneens 'spot on'. Vanaf de bodem op 26 mei steeg de Dow Jones naar een top op 2 juni. Voor de Dow was dat +1 dag, de AEX topte op 3 juni bij de opening, ook dat was +1 dag. Al met al wisten de tides in de afgelopen twee 28 weken de toppen en bodems redelijk tot zeer nauwkeurig te voorspellen.

Wat zeggen de tides nu voor de komende drie weken?
Aangezien we op 2/3 juni een top maakten, kijken we nu eerst naar een bodem en daarvoor hebben we de high tides met 'the greatest value' nodig. Allereerst zien we 167 cm op zowel vrijdag 5 juni als op zaterdag 6 juni. De meest extreme waarde zien we op zaterdag de 6de. Gezien het feit dat de waterstanden van Amsterdam eerst op woensdagmorgen 10 juni springtij laten zien, ga ik voor Wall Street uit van een bodem op maandag 8 juni en de AEX op 9 of 10 juni. De volgende bodem ligt volgens de tides op maandag 22 of dinsdag 23 juni. De meeste extremen ontwaar ik op dinsdag 23 juni dus dat houden we als bodem aan. Voor de AEX geldt dat Amsterdam de hoogste waterstanden kent op donderdagochtend 25 juni.

Wanneer zien we toppen in de markt?
Om een top in de markt te vinden moeten we kijken naar laagtij met de grootste waarde (doodtij). We zien dat zondag 14 juni de minste amplitude tussen hoog- en laagtij geeft en daarmee een top in markt (45 cm). Gelet op het feit dat Amsterdam laagtij laat zien op woensdag 17 juni (zie hieronder), ga ik ik uit van een top in 29 de Dow op maandag 15 juni en in de AEX op 16 /17 juni. Dinsdag 30 juni geeft voor Wall Street een volgende top (24 cm). Voor de AEX ligt de top pas op vrijdag 3 juli. Zoals vorige keer aangegeven: voor toppen en bodems vind ik de waterstanden van Wall Street net iets belangrijker dan die van Amsterdam.

Dat geldt des te meer wanneer er zoals nu tussen 30 juni en 3 juli maar liefst 3 dagen verschil zitten. Laten we eens kijken op 30 juni inderdaad meer leidraad voor een top is dan wel dat de top ergens tussen 30 juni en 3 juli inzit. Voor alle toppen en bodems geldt een marge van 1 of 2 dagen. Kijk tot slot nog even naar het model van Christopher Carolan voor het innemen van een mogelijke positie:
In zijn Solunarmodel zien we dat de te verwachten Wall Streettop van 15 juni (dmv een rood ruitje aangege-ven) zich bevindt 'boven' de bodem van 23 juni (in de vorm van een groen driehoekje). Zijn concept zegt dan dat we op 15 juni (16/17 voor de AEX) short kunnen gaan om de posi-tie op 23 juni (25 juni voor de AEX) door middel van terugkoop weer te sluiten. We gaan het weer nauwkeurig volgen.

Samenvattend: de tides voorspellen het volgende:
Bodem Dow Jones 8 juni - AEX 9/10 juni
Top Dow Jones 15 juni - AEX 16/17 juni
Bodem Dow Jones 23 juni - AEX 25 juni
Top Dow Jones 30 juni AEX 3 juli 

Elmer Hogervorst begeleidt vermogende particulieren. Als fiscaal-jurist coacht hij prijswinnaars in de Staats-loterij op het gebied van estate planning, financiële planning en beleggingen. Daarnaast geeft hij trainingen en lezingen met betrekking tot kuddediergedrag, de wereldeconomie en patroonherkenning'.

DeepJournal
Sign up for the free mailing list.