• top stories
  • read
  • newsarchive
  • by deepjournal
25 October 2007
|
Manipuleerde RTL geluid demonstratie tegen Zorreguieta bij doop prinses Ariane?
Bekijk de video en de foto
Lees in het artikel Journalisten zijn soms net mensen over meer voorbeelden van vraagtekens bij berichtgeving in de media.
Lees ook de reactie op onderstaand nieuws door Stan van Houcke.
-
Door Daan de Wit 
Heeft RTL-Nieuws het geluid bij een item [7'30] over de doop van prinses Ariane (20 oktober) gemanipuleerd zodat de demonstratie tegen de vader van Máxima niet was te horen? Een lezer van DeepJournal meent van wel en voert bewijsmateriaal aan in de vorm van uitleg, videobeelden en een foto met een overzicht van de situatie.

 
Lezer Marc Koutzarov schrijft naar aanleiding van beelden die hij maakte met cameraman Bob Elbracht:
'Knap staaltje media manipulatie
Op 20 oktober 2007 is Prinses Ariane gedoopt in de Kloosterkerk te Den Haag. Aanwezig was de heer Jorge Zorreguieta, als deelnemer aan het regime Videla medeverantwoordelijk voor de verdwijning van 30.000 burgers. Zijn presentie bij het huwelijk van zijn dochter was ongewenst, maar de doop van zijn kleindochter wordt door het parlement beschouwd als een kerkelijke, casu quo, privé aangelegenheid. Van de feestelijkheden rond de doopplechtigheid van Ariane is verslag gemaakt door verschillende media, waaronder ook RTL Nieuws. De uitzending is door ruim 750.000 mensen bekeken. Deze opname toont u een fragment van RTL Nieuws zoals vertoond op televisie, en direct daar achteraan hetzelfde fragment, voorzien van het oorspronkelijke geluid: twintig meter verderop werd zeer luidruchtig gedemonstreerd door de actiegroep H.I.J.O.S. tegen de aanwezigheid van de controversiele schoonvader van onze toekomstige vorst. Dit oorspronkelijke geluid is afkomstig van een amateuropname, die op hetzelfde moment dezelfde beelden registreerde als de televisieuitzending. Voor de duidelijkheid is de gescandeerde tekst als ondertiteling toegevoegd. Dat de sfeer van deze luttele zeven seconden ingrijpend is veranderd behoeft geen verder betoog. Trek uw eigen conclusie.'

Op mijn vraag aan de Koutzarov of de camera van RTL in de buurt stond van de camera van Elbracht en dus het geluid van de demonstratie moeten hebben opgepikt, krijg ik de volgende reactie:

'Beste Daan,
Ja, onze camera stond ongeveer 15 meter van RTL vandaan. Het geluid van de demonstratie was zeer luid. Zo luid dat er een discussie ontstond onder de toeschouwers. Als je goed luistert naar de RTL video, hoor je duidelijk achtergrond geluiden (minus de demonstratie). Met andere woorden RTL heeft het geluid bewust eruit gefilterd. Dit heeft de NOS overigens ook met de LIVE beelden gedaan, alleen die reportage kan ik nergens op het internet vinden.'

Later wordt deze reactie gevolgd door een email met aanvullende informatie:
'Bijgaand een reconstructie en werkwijze voor de geïnteresseerde pers.
  1. Op het plaatje [zie onder] kun je zien wat de posities waren: demonstranten, Balkenende, ik, positie RTL camera, bus met Mabel Los.
  2. Bij de RTL opname bij de tekst 'De speen biedt uitkomst' begint de bus, die naar schatting 6 meter lang is, te rijden.
  3. Aan de hand van de schaal op de foto zie je dat de afstand tussen mij en de bus, die dus net begint te rijden, maximaal 25 meter is.
  4. Precies op dat moment ben ik Balkenende aan het filmen, die recht voor mij stond te wachten, niet wetende dat Mabel voorbij zou komen.
  5. In bijgevoegd filmpje [WMV, 2 Mb] komt de bumper van Mabels bus op frame 631 mijn beeld binnenrijden. Dit filmpje heeft 25 beeldjes per seconden, maar bij wijze van schatting hebben wij het van geluid 6 seconden daarvoor genomen - aannemende dat de bus er zolang over deed om bij mij te arriveren. Een zeer ruime schatting overigens. Dat punt is ongeveer beeldje 475.
  6. De enige correctie die niet is toegepast, is het decibelverlies over een afstand van 25 meter. Iedereen begrijpt echter dat (1) geluid van deze sterkte nooit geheel verloren gaat na 25 meter, en (2) het niet relevant is of er nu minus 6 seconden, minus 7 seconden of minus 5 seconden wordt ingemonteerd; immers, er werd onophoudelijk gescandeerd. Jullie stonden te schreeuwen met de hoek van Paleis Kneuterdijk als galmmuur achter jullie. Bovendien is - heel in de verte - bij de RTL opname nog een spoor van het fluitje te ontwaren.
Deze opname is niet gemonteerd of gemanipuleerd. Padvinderserewoord.'

Een overzicht van de situatie volgens Koutzarov:


Koutzarov stuurde mij vandaag een email waarin hij schrijft dat het Vara-programma 'De leugen regeert' aandacht wilde besteden aan het onderwerp, maar afhaakte omdat RTL4 niet voor de camera zou willen reageren en omdat hun Vara-collega's van 'De wereld draait door' (werkzaam in hetzelfde gebouw in Amsterdam) mogelijk eerder met het onderwerp zouden komen: 'Nou gaat ze mij niet wijsmaken dat ze niet even naar Mathijs van Nieuwkerk kan lopen om even af te spreken wie het item krijgt.'
DeepJournal
Sign up for the free mailing list.