• top stories
  • read
  • newsarchive
  • by deepjournal
14 September 2007
|
Docs at the Docks: Hoe de media misleiden en worden misleid
Dinsdag 18 september 2007

Docs at the Docks
documentaires die je wakker schudden


Eerste twee avonden groot succes
De eerste twee avonden van Docs at the Docks waren beide malen volledig uitverkocht. Vanwege dit succes is de capaciteit van de zaal uitgebreid met extra zitplaatsen en een extra beamer om ook op het zolderdeel te kunnen projecteren. Zie de website voor meer over de tot nu toe vertoonde documentaires, de nationale en internationale gasten die werden geïnterviewd, de bijdragen van de betrokken artiesten en hoe te reserveren voor de aankomende editie over de media.

Derde avond op dinsdag 18 september 2007:
Media, Lies & Videotape – Hoe de media misleiden en worden misleid

Onze democratie is afhankelijk voor haar functioneren van een goede informatievoorziening door de media. Ondanks de overvloed aan beschikbare informatie laten die ons toch vaak in de steek door veel relevante feiten niet te rapporteren. Docs at the Docks signaleert dit probleem en probeert er iets aan te doen. Maar wat is er de reden van dat dit nodig is? Wat verklaart de opbloei van de Nieuwe Media en de burgerjournalistiek? Laten de reguliere media steken vallen? Het zijn enkele van de prikkelende vragen die aan de gasten van deze avond zullen worden voorgelegd.

Derde avond: documentaire en gasten - Update
De derde avond van Docs at the Docks heeft een onthullende documentaire en drie sterke gasten.
Aan de hand van direct-betrokkenen wordt in de documentaire Buying The War duidelijk hoe de media in de aanloop naar de Irakoorlog hebben misleid en werden misleid. Voorafgaand aan deze film van top-journalist Bill Moyers wordt een gesprek gehouden, begeleid door tal van fragmenten, met Volkskrantjournalist Sacha Kester en programmamakersduo Muntz en Van de Wint. Kester neemt deel aan de discussie naar aanleiding van het verschijnen van haar boek over haar jaren als correspondent in India, Pakistan en Afghanistan voor de Volkskrant, TweeVandaag en het Journaal. Robbie Muntz en Paul Jan van de Wint staan al jaren bekend als makers van kritische tv- en radioprogramma's en zullen ook deze avond hun ongezouten mening geven.

Tijdens de tweede helft van de avond wordt de documentaire Buying the War (Bill Moyers, PBS) vertoond. Daarin vertellen betrokken journalisten hoe zij werden misleid en het publiek misleidden in aanloop naar de oorlog met Irak.
Verder zijn bijdragen te verwachten van de Koerdisch-Nederlandse dichter Amin, DJ Zoë Noa, Spoken Word-artiest U.N.O.M, VJ Frank de Voorde, Spitscolumnist Han Santé en Iranjournalist Eefje Blankenvoort.

Wat is Docs at the Docks?

Docs at the Docks is een nieuwe, kritische documentairereeks op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Tot en met november worden iedere derde dinsdag van de maand documentaires vertoond met onderwerpen en invalshoeken die niet of nauwelijks door de reguliere media worden behandeld. Docs at the Docks biedt wisselende thema’s en een prikkelend, informatief randprogramma met interviews en gastsprekers. Daarnaast is er voor het publiek ruimte om vragen te stellen en geven kunstenaars hun visie op het thema van de avond.

Informatief avondje uit
Initiator Jasper Helmer: “Belangrijke maatschappelijke onderwerpen worden vaak eenzijdig belicht door de reguliere media. Over deze onderwerpen worden kwalitatief hoogwaardige documentaires gemaakt die niet op tv of in de bioscoop verschijnen. Bij Docs at the Docks kun je ze komen bekijken. Daarbij schuwen we controversiële onderwerpen zoals 11 september niet. De documentaires zijn de kern van Docs at the Docks, maar bij ons kun je een avondvullend programma verwachten, compleet met interviews met interessante sprekers, met kunst en muziek, op een prachtige locatie. Kortom een informatief avondje uit.”

Docs at the Docks - Derde avond in een serie van vijf
Datum: Dinsdag 18 september 2007
Tijd en locatie: 19.30 – 00:00 uur; NDSM-werf (ITW), Amsterdam-Noord
Thema: Media – Hoe de media misleiden en worden misleid
Documentaire: Buying the War
Met: Interviews door Daan de Wit (DeepJournal) met Cees Hamelink (hoogleraar internationale communicatie aan de UvA en voormalig media-adviseur van Kofi Annan), Robbie Muntz en Paul Jan van de Wint (kritische programmamakers) en Sacha Kester (buitenlandredacteur van de Volkskrant en auteur van het boek Van onze correspondent - Standplaats Islamabad/New Delhi).

Alle details over de avonden zijn te vinden op www.docsatthedocks.nl. Lees daar over reserveren, route, wat het kost etc.

Docs at the Docks - Programma 2007

Dinsdag 21 augustus, 20.00 uur
War – What’s it good for? - Oorlog is handel
Documentaire: Iraq For Sale – The War Profiteers

Dinsdag 11 september, 19.30 uur
9/11 special - Verontrustende vragen bij de gebeurtenissen
op en rond 9/11
Documentaire:Oil,Smoke & Mirrors

Dinsdag 18 september, 19.30 uur
Media, Lies & Videotape - Hoe de media misleiden en
worden misleid
Documentaire: Buying the War

Dinsdag 16 oktober, 19.30 uur
Het einde van de economie - Over het einde van de dollar,
de economie en de olievoorraden
Documentaire: De dag dat de dollar valt

Dinsdag 20 november, 19.30 uur
Global Warning - Het milieu raakt op. Hoe nu verder?
Documentaire: Who killed the electric car?

Lees alle details over de avonden op www.docsatthedocks.nl
DeepJournal
Sign up for the free mailing list.