• top stories
  • read
  • newsarchive
  • by deepjournal
4 September 2007
|
9/11 special - Docs at the Docks
Met internationale gastsprekers
Openingsavond groot succes
De eerste avond van Docs at the Docks op 21 augustus was een groot succes en was volledig uitverkocht; de capaciteit van de zaal wordt voor de volgende aflevering uitgebreid. Zie de website voor meer over de vertoonde documentaire, de gasten die na afloop werden geïnterviewd en de bijdragen van de betrokken artiesten. VPRO-televisie heeft opnamen gemaakt voor een uitzending op 11 oktober over jongeren en democratie.

Tweede avond: 9/11 special op 11 september
[Update: Deze avond is reeds uitverkocht].
De eerstkomende avond van Docs at the Docks is een special over 9/11 en vindt plaats op dinsdag 11 september. De verontrustende vragen over de aanslagen op de VS, dan zes jaar geleden, staan centraal. Ook wordt aandacht besteed aan de gevolgen van '11 september' voor ons land; denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse deelname van de oorlogen in Irak en Afghanistan en de aangescherpte wetgeving.

Tijdens de eerste helft van de avond reageren gastsprekers op vragen van Daan de Wit (DeepJournal) en op fragmenten uit diverse documentaires en reportages. Tijdens de tweede helft van de avond wordt de documentaire Oil, Smoke & Mirrors vertoond. Deze is net als de vertoonde fragmenten geheel Nederlands ondertiteld.

Internationale gastsprekers 9/11 special
Enkele gasten aan wie tijdens de avond de meest verontrustende vragen over 9/11 worden voorgelegd, zijn Cynthia McKinney, die gedurende tien jaar lid was van het Amerikaanse Congres en Annie Machon, voormalig medewerker van de Britse geheime dienst MI5. Zij praten ondermeer over de kwestie of 9/11 door Osama bin Laden is gepleegd of door een deel van de Amerikaanse overheid. In dat laatste geval zou 9/11 een voorbeeld zijn van een false flag operation , dus een aanslag waarvan de vijand de schuld wordt gegeven om daar zelf voordeel bij te behalen. Over het fenomeen van dit soort operaties wordt gesproken met een Nederlandse expert op het gebied van Gladio, de geheime overheidsorganisatie die in de jaren tachtig aanslagen pleegde in Europa.

Derde avond: Hoe de media misleiden en worden misleid – 18 september
De derde avond van Docs at the Docks is gewijd aan de media. Een van de gasten die na afloop van de documentaire wordt geïnterviewd, is de voormalig adviseur van Kofi Annan, hoogleraar Internationale Communicatie aan de UvA Cees Hamelink. Tevens neemt kritisch blogger en voormalig presentator van Het Gebouw van de VPRO Stan van Houcke deel aan het gesprek. (Zie de website voor updates over de derde gast van die avond). Zij reageren op de documentaire Buying the War (PBS) waarin betrokken journalisten vertellen hoe zij werden misleid en het publiek misleidden in aanloop naar de oorlog met Irak. Op toegankelijke wijze zal ondermeer worden besproken hoe het mogelijk is dat veel relevant nieuws onderbelicht blijft, een feit dat aan de basis ligt van het ontstaan van Docs at the Docks.

Wat is Docs at the Docks?
Docs at the Docks is een nieuwe, kritische documentairereeks op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Tot en met november worden iedere derde dinsdag van de maand documentaires vertoond met onderwerpen en invalshoeken die niet of nauwelijks door de reguliere media worden behandeld. Docs at the Docks biedt wisselende thema's en een prikkelend, informatief randprogramma met interviews en gastsprekers. Daarnaast is er voor het publiek ruimte om vragen te stellen en geven kunstenaars hun visie op het thema van de avond.

Informatief avondje uit
Initiator Jasper Helmer: “Belangrijke maatschappelijke onderwerpen worden vaak eenzijdig belicht door de reguliere media. Over deze onderwerpen worden kwalitatief hoogwaardige documentaires gemaakt die niet op tv of in de bioscoop verschijnen. Bij Docs at the Docks kun je ze komen bekijken. Daarbij schuwen we controversiële onderwerpen zoals 11 september niet. De documentaires zijn de kern van Docs at the Docks, maar bij ons kun je een avondvullend programma verwachten, compleet met interviews met interessante sprekers, met kunst en muziek, op een prachtige locatie. Kortom een informatief avondje uit.”

Docs at the Docks - Documentaires die je wakker schudden
Docs at the Docks - Tweede avond in een serie van vijf
Datum: 11 september 2007
Tijd en locatie: 19.30 – 00:00 uur; NDSM-werf (ITW), Amsterdam-Noord
Thema: 9/11 special
Documentaire: Oil,Smoke & Mirrors
Met: Interviews door Daan de Wit (DeepJournal) met Cynthia McKinney (voormalig lid van het Amerikaanse Congres), Annie Machon (ex-medewerker van de Britse geheime dienst MI5).

Alle details over de avonden zijn te vinden op http://www.docsatthedocks.nl.
-
Docs at the Docks - Programma 2007

Dinsdag 21 augustus, 20.00 uur
War – What's it good for? - Oorlog is handel
Documentaire: Iraq For Sale – The War Profiteers

Dinsdag 11 september, 19.30 uur
9/11 special - Verontrustende vragen bij de gebeurtenissen op en rond 9/11
Documentaire: Oil,Smoke & Mirrors

Dinsdag 18 september, 19.30 uur
Media, Lies & Videotape - Hoe de media misleiden en worden misleid
Documentaire: Buying the War

Dinsdag 16 oktober, 19.30 uur
Het einde van de economie - Over het einde van de dollar, de economie en de olievoorraden
Documentaire: De dag dat de dollar valt

Dinsdag 20 november, 19.30 uur
Global Warning - Het milieu raakt op. Hoe nu verder?
Documentaire: Who killed the electric car?
-
Deelnemende partijen :
BeamSystems; BNCP; Craftwerk; DeepJournal; NDSM; Puikwerk; Stichting Impact; Vrij Media Collectief.
-
Brave New Films; PBS; Sony Pictures; VPRO.
DeepJournal
Sign up for the free mailing list.