• top stories
  • read
  • newsarchive
  • by deepjournal
27 January 2006
|
Documentaire en internet zijn vluchtheuvels kritische media
Door Daan de Wit
Eens in de zoveel tijd neemt DeepJournal de media eens onder de loep. Veel van de aannames die we maken, hebben hun oorsprong in de media en kunnen niet altijd zonder problemen de toets der kritiek doorstaan. Dat is een probleem omdat die aannames bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat er doden en gewonden vallen in Irak en dat, zo schrijft de NRC dinsdag, de 'bevoegdheden steeds uitgebreider' worden van de overheid om haar burgers in de gaten te houden. De feiten bij de aannames die hieraan ten grondslag liggen, zijn dus van het allerhoogste belang. Hoogste tijd dus om weer eens naar de media te kijken, en te zien hoe die omgaan met het distribueren van de feiten.

Dick Cheney vindt dat al het goede nieuws over Irak niet correct door de media wordt doorgegeven. Hij adviseert te kijken naar tv-kanaal Fox. 'Dick Cheney knows what's going wrong in Iraq: media bias. Asked Thursday night [april '04] during a conference call with supporters about "some of the things that are happening in Iraq that are really good but just never get through the media," the Vice President advised of a cure: Fox News. "I end up spending a lot of time watching Fox News," Cheney said, "because they're more accurate in my experience, in those events that I'm personally involved in, than many of the other outlets."'. Een journalist van The American Prospect gaat het nieuws over Irak dan maar eens nader bekijken en pakt er een rapport (PDF) van het Pentagon bij. Wat hij leest zie je inderdaad niet terug bij Fox...

Kabinet BushBlairBalkenende trekt zich verder terug in bunker van geheimhouding...
Eerder, in oktober 2003, was er al een ander uitermate kritisch leger-rapport (PDF) verschenen. De site waarop het rapport stond, werd uit de lucht gehaald nadat de Washington Post erover had geschreven. 'This is not an isolated example. In the two years since the Sept. 11, 2001 terrorist attacks, the Bush administration has systematically reduced the amount of information available to the public, which in turn has made government officials less accountable to taxpayers', beargumenteert Declan McCullagh van CNet News in een uitgebreid artikel met de titel 'Government extends its secrecy shield'. Het uitstekende artikel refereert ook aan het Project on Government Secrecy: 'Through research, advocacy, and public education, the FAS Project on Government Secrecy works to challenge excessive government secrecy and to promote public oversight.'
Dit soort projecten zijn de waakhonden van de democratie. Zij werken om de burger te beschermen tegen een overheid die ondermeer middels geheimhouding zich probeert te beschermen tegen haar onderdanen. Niet dat die zich altijd veel gelegen laten aan die overheid, getuige deze 'Shocking Poll: Majority Of Americans Cannot Name A Single Department In The Presidents Cabinet'.

... met de vrije meningsuiting als eerste slachtoffer
Wat McCullagh constateert in vorm, signaleert het Cato Instituut in inhoud: '“There is no question the Bush administration wants more power in the executive branch,” said [in november 2003] Robert Levy, a constitutional expert with the Cato Institute, a libertarian think tank [...].' Inmiddels is dit uitgestraald naar Nederland en staat NRC Handelsblad op 25 januari uitgebreid stil bij de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Een puntsgewijze samenvatting onder de kop 'Bevoegdheden steeds uitgebreider' maakt veel duidelijk over de ontwikkelingen die we in Nederland de laatste jaren hebben doorgemaakt. Het Ministerie van Angst regeert.
Die behoefte van het kabinet BushBlairBalkenende om de massa's te beheersen, heeft ook z'n invloed op de media. Dat constateerde McCullagh hierboven, maar ook anderen zien het. De Britse topjournalist Robert Fisk geeft in een interview met HUMO de kritische noten van tv-zender Aljazeera als voorbeeld. 'Robert Fisk: De commotie rond Al-Jazeera toont nog maar eens de dubbele moraal van de Verenigde Staten. Jarenlang was die zender een toonbeeld van democratie, een kleine broer van het grote CNN, een vrije stem in de moslimwereld. Maar als Al-Jazeera een boodschap uitzendt van Amerika's vijand nummer één, moet het plots aan banden gelegd. Washington heeft heel veel druk uitgeoefend op Quatar, de thuisbasis van Al-Jazeera, maar de emir is er niet voor gezwicht. Dat siert hem.'
HUMO: 'Die toespraken van Bin Laden zouden gecodeerde boodschappen met instructies voor nieuwe aanslagen bevatten, zegt men.' Fisk: 'Nonsens! Ze beweren ook dat de volgelingen van Al -Qaeda zouden communiceren via verfuftige codes op allerlei porno- en muzieksites. Dat is toch zo doorzichtig! [...] De grote baas van CNN, Walter Isaacson, schreef in een memo: zolang er in Afghanistan geen 5.000 slachtoffers [2948, DS] zijn gevallen - het aantal mensen dat in het WTC is omgekomen - is het pervers daar aandacht aan te besteden. Als er iets pervers is, dan is het wel die uitspraak.' Zie voor details over de pogingen tot censuur door de VS deze DeepJournal.

ABC onder vuur
Zelfcensuur door de Sinclair Broadcast Group. Die weigerde mei vorig jaar bij zeven tv-kanalen een uitzending door te geven van ABC's Nightline waarin Ted Koppel simpelweg de namen voorlas van de tot dan toe gevallen soldaten in Irak, schrijft Associated Press. Sinclair 'said the program “appears to be motivated by a political agenda designed to undermine the efforts of the United States in Iraq.”' Robert McChesney van Free Press ziet het anders: '“No one thinks for a second this decision has anything to do with journalism” [...]. “It’s a politics-slash-business decision that Sinclair made because they don’t want to (anger) the White House.”'
Recentelijk had ABC weer te maken met (een poging tot) censuur, toen het de film Saving Private Ryan opnieuw wilde uitzenden. Een groep kijkers maakte bezwaar tegen het geweld en het gescheld in de film. Ze kregen uiteindelijk geen gelijk van de FCC, de commissie die het bezwaar behandelde, maar het geklaag had al wat succes geboekt: 'Sixty-six ABC affiliates refused to air the movie for fear of attracting an indecency fine', schreef Reuters maandag.

Kritische documentaires bereiken veel kijkers
Michael Moores documentaire Fahrenheit 9/11 heeft veel voor elkaar gekregen. Wat bleek is dat grote groepen mensen nieuwsgierig zijn naar kritisch nieuws en dat ze bereid zijn daarvoor hun portemonnee te trekken. 'Past the Boiling Point', kopte Newsweek september vorig jaar: ''Fahrenheit 9/11' is just the beginning. Brace yourself for the explosion of left-leaning documentaries'. In het artikel worden ook tal van andere kritische documentaire-titels genoemd.
Om zelf ook maar even wat te noemen: De uitstekende documentaire The Corporation (trailer) doet het bepaald goed bij kijkers en critici. Nog meer goed nieuws: 'London-based, Australian journalist John Pilger's latest documentary film, Breaking the Silence: Truth and Lies in the War on Terror, has won the gold award in the political category at the prestigious 2004 WorldMedia Festival. [...] Breaking the Silence traces the history of events leading to Washington's “war on terror” and last year's US-led invasion of Iraq', schrijft Green Left. Er is vorige week zelfs een John Pilger Film Festival gehouden, waar zestien van zijn 58 documentaires werden vertoond.
Niet alle kritische documentaires komen er zo goed vanaf: 'Film documentary “Super Size Me,” a critical look at the health impact of a fast-food only diet, has been downsized at MTV, which has refused to air advertisements for the film, its distributors said Wednesday', schrijft Reuters. Nee, dan liever drievoudig MTV Music Award winnaar Justin Timberlake, die bij zijn laatste concert in Nederland het hele publiek liet meezingen met zijn McDonaldshit I'm Lovin' It.

Online media
Operation Truth is een organisatie die de stem wil zijn van de Amerikaanse oorlogsveteranen. Terwijl de Bush-regering er alles aan doet om de bloederige waarheid van de uitgeroepen oorlogen te verdoezelen, doet OpTruth.org precies het tegenovergestelde. Zie bijvoorbeeld hier de trailer bij de online (delen 1 en 2 in een stream) documentaire The Ground Truth: The Human Cost of War. Een soortgelijke film die iets beter in elkaar zit is When I Came Home van Dan Lohaus. Twee delen van When I Came Home staan online op GNN.tv in een ruwe versie. GNN, ofwel Guerrilla News Network, is al jaren goed bezig en is weer een stap verder gegaan door het zelf produceren van een complete documentaire (trailer), BattleGround: 21 Days on the Empire's Edge. De film heeft prijzen gewonnen en kreeg goeie recensies. GNN maakte naast de Mosh-video van Eminem ook een andere interessante videoclip (gaat over de Irak-oorlog), Closer van The Soul Savers. Zie de complete lijst met video van GNN. Hier een ander lijstje met video. En op de site van Alex Jones natuurlijk ook veel video, met en van Alex Jones. Voor ander videomateriaal vraagt hij in de meeste gevallen geld. Wel zelf kritisch blijven bij Jones, want hij is nogal over the top; het goede aan hem is dat hij (meestal) erg feitelijk is en zijn beweringen staaft met documenten.

Online te zien in een stream van InformationClearingHouse.info, is de documentaire Convoy of Death: 'In Afghanistan, filmmaker Jamie Doran has uncovered evidence of a massacre: Taliban prisoners of war suffocated in containers, shot in the desert under the watch of American troops.' InformationClearingHouse heeft erg veel video's online staan in streams. Ze zijn te vinden op de voorpagina onder de kop Multi Media en eventueel door te zoeken op de site via de term video (of press play, voor zowel audio als video). Op de site zijn meerdere documentaires te zien van de toponderzoeks-journalist John Pilger, waaronder Breaking The Silence.

Video en audio. PBS-journalist Bill Moyers houdt een voordracht onder de titel Our Democracy Is In Danger of Being Paralyzed. Moyers werkt voor het programma Now. Daarin ook een item (RealPlayer) met vier 911-weduwen die de strijd aangaan met de tegenwerking van de Bush-regering bij het bovenhalen van de onderste steen bij 11 september. In 1987 maakte Moyers een documentaire getiteld The Secret Government (delen 1 en 2 - WMV).

Video (Stream). Rumsfeld liegt in een tv-show en krijgt lik op stuk.

Video (RealPlayer). 'American Dynasty [: Aristocracy, Fortune and the Politics in the House of Bush]: Fmr. Top Republican Strategist Discusses The Bush Family's Rise To Power Since WWI' [Plus transcript].

Video Een alternatieve visie op het Genesis-verhaal door Bram Vermeulen: In den beginne. Zie ook twee delen (1 2) van daanSpeak met een verhelderende alternatieve kijk op het leven van Jezus Christus.

Video Bram Vermeulen over reïncarnatie: Daar ben ik weer.

Audio RVU-radiodocumentaire Het mysterie Wardenier en de brandstofloze motor.

Video (Mov). De Zapruderfilm.

Video Tv-programma Spiritus praat met Mat Herben over Vrijmetselarij. Ouderwets HilversumsOppervlakkig.

Video (RealPlayer). Bush wordt gevraagd naar voorkennis bij 11 september.

Video (WMV). Over de Franklin Coverup die draait rond 'Homosexual prostitution inquiry ensnares VIPs with Reagan, Bush'. De documentaire zou dankzij invloed van hogerhand op het laatste moment niet door Discovery Channel zijn uitgezonden. Eigenaardig allemaal, maar wellicht interessant. Zie ook deze DeepJournal over het fenomeen Mind Control.

Audio. Online-radio in diverse smaken.

Video (Mov). Bush vergeleken met Hitler. Een filmpje waarover veel te doen is geweest.

• Google is een proef begonnen met het opsporen van videomateriaal. In de meeste gevallen krijg je slechts links naar de informatie bij het gevonden tv-programma; er valt nog niet veel te bekijken: 'Can I play the videos that Google Video finds? Not yet, but stay tuned...'.

• Dagelijks online de voorpagina's van allerlei kranten in de wereld. Wie betaalt mag doorlezen. Wat gratis blijft, is: DeepJournal.

DeepJournal
Sign up for the free mailing list.