• top stories
  • read
  • newsarchive
  • by deepjournal
4 January 2003
|
De toestand in de wereld - deel 1

In deze nieuwe serie behandelen we allerlei actuele losse eindjes die niet in de verschillende DeepJournal-rubrieken passen. Veel verstand hebben we niet van het internet, maar het schijnt webloggen te heten ofzo. Whatever. De toestand in de wereld volgens G. B. J. DeepJournal.

Nieuwjaardsuik LPF
Ook in het nieuwe jaar gaat bij de LPF alles fout. Zelfs iets simpels als het bedrukken van t-shirts ging mis. Tijdens hun nieuwjaarduik hadden ze shirts aan met daarop de tekst 'Ik heb LEF!' Herben rende ermee de zee in bij Scheveningen, liet het water tot zijn knieën komen en keerde om. Vervolgens beweerde hij voor de camera's in een kurkdroog t-shirt dat hij bij de mariniers had geleerd niet kopje onder te gaan omdat de meeste lichaamswarmte verdwijnt via het hoofd. Vandaar dat hij zijn hoofd niet onder water had gedaan. Dit soort beschamende draaikonterij was niet meer vertoond sinds Van den Haak zijn commissierapport over de moord op Fortuyn toelichte in Netwerk van 17 december.
Wijnschenk vond Herben een waaghals, want hij durfde al niet eens tot zijn knieën het water in. Daarom maakten zijn fans aanstalten hem even te helpen bij zijn duik waarop moest worden ontzet door zijn bodyguard. De scène die hierdoor ontstond, was alleen al door zijn gillende stemmetje, nog maffer dan de parodieën die op hem worden gedaan in tv-programma Kopspijkers. Wat er was misgegaan bij het drukken van de shirts was nu overduidelijk. Er had op moeten staan 'Ik ben LAF!'.

Eerste lijsttrekkersdebat
In de nabeschouwing gisteravond van het eerste lijsttrekkersdebat op RTL4 werd Balkenende in andere woorden lafheid verweten. De andere woorden waren dat uit alles (ondermeer zijn stijve lichaamstaal) bleek dat Balkenende bang was zijn riante positie als titelverdediger voor het presidentschap te behouden. Aanleiding voor dit deel van de discussie was dat Balkenende in tegenstelling tot zijn tafelgenoten meermalen niet rechtoe durfde antwoorden op de vraag of Nederland vol is. Gelukkig voor Balkenende hoeft hij niet zo bang te zijn. Op Teletekst lezen we net dat Balkenende op negen zetels winst staat en op 52 zetels mag rekenen, als er nu verkiezingen zouden zijn. En hij was recentelijk door de Telegraaf al tot populairste jongetje van de klas gekozen. Balkenende's truuk om de LPF'ers in hun eigen gegraven graf te duwen en het establishment weer terug in het zadel te helpen, mag dus volkomen geslaagd worden genoemd. Zijn populariteit heeft Balkenende gemeen met Saddam Hussein en met zijn vriend George W. Bush, die onlangs tot populairste Amerikaan werd benoemd.

Slechte economie
Wat ook niet uit schijnt te maken voor het rariteitenkabinet BushBlairBalkenende is dat de economie aan het instorten is. Bush die zijn top-1%-vrienden al blij had gemaakt met belastingverlagingen, richt zijn pijlen nu op de onderklasse met de introductie van het idee van '"The Non-Taxpaying Class"'. 'I'm not making this up', schrijft de Washington Post in een schokkend artikel (Zie ook deze cartoon). Balkenende gooit olie op het vuur door hand in hand met Herben ons over de rand te duwen, op weg naar de bodem van de afgrond van de JSF-put. Normen en waarden roept Balkenende ons toe tijdens zijn duikvlucht, intussen knipogend naar zijn vrienden van de wapenlobby. DeepJournal luistert intussen met nostalgie in het hart naar de goeie ouwe tijd van de eerste Golfoorlog dankzij de uitstekend geresearchde cd-documentaire The Fire This Time.

'Drugs = crimineel = aanpakken'
Omdat ze allemaal hetzelfde zeggen, zijn we de specifieke politicus vergeten die laatst op tv zei dat we drugs moeten blijven bestrijden omdat er zoveel criminaliteit bij komt kijken. Hij zei dit in reactie op Femke Halsema van GroenLinks die wil dat we ons minder gaan richten op de bolletjesslikkers. Wat een briljante reactie op Halsema's voorstel: drugs zorgen voor criminaliteit, dus we moeten de drugs bestrijden. We zouden er bijna intrappen. Dezelfde dag kwam de politie met de mededeling dat de huidige situatie onhoudbaar is en dat er als de donder meer cellen bij moesten komen. Beste man, decriminaliseer de drugs en je zwemt in het geld en de cellen. Koude rillingen kruipen over de ruggen van de investeerders in de War on Drugs als ze Halsema horen praten. En dan DeepJournal, die zegt dat iedereen die drugs gebruikt, toch al de drugs heeft die ze willen consumeren. Dus dan kun je het net zo goed legaliseren en in winkeltjes gaan verkopen. En tot die tijd gratis heroine voor de zwaarverslaafden, want die omweg met die autoradio's kennen we nu zo langzamerhand wel.

DeepJournal
Sign up for the free mailing list.