%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
7 november 2011   |     mail dit artikel   |     print   |     |  DeepJournal
Dit artikel is deel van de serie: De komende oorlog tegen Iran
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 ]
IAEA-rapport nieuwe stap op weg naar de volgende oorlog: tegen Iran

Door Daan de Wit

Iran staat weer bovenaan de agenda. De druk op alle betrokken partijen wordt opgevoerd. Het is een nieuwe stap op weg naar de volgende oorlog, die tegen Iran.

De feiten op een rij: eerst was er het Iraanse plan voor een moordaanslag op Amerikaanse bodem. Het was een plan waar al snel gaten in werden geschoten, maar wat toch rook creëerde. Toen was er het lek dat onthulde dat de Britten zich voorbereiden op het militair bijvallen van de VS in het geval van een aanval op Iran. De boodschap: Met het afronden van de strijd om Libië, de aanstaande uittocht uit Afghanistan en de definitieve terugtrekking uit Irak, staat Iran bovenaan de lijst van landen die dringend moeten worden aangepakt. Dat zal ook worden afgeleid uit het rapport van het Internationaal Atoomagentschap dat woensdag wordt gepresenteerd.

IranAttackFighterJets [jpg]The Guardan schrijft: 'The Ministry of Defence believes the US may decide to fast-forward plans for targeted missile strikes at some key Iranian facilities. British officials say that if Washington presses ahead it will seek, and receive, UK military help for any mission, despite some deep reservations within the coalition government.' Dit nieuws volgt op de onthulling dat de Israëlische regering plannen ontwikkelt voor een militaire aanval op Iran. In het verlengde hiervan zouden premier Netanyahu en defensieminister Barak alles op alles zetten om de ministers in hun kabinet te overtuigen van de noodzaak om Iran militair aan te vallen. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat de ministers van respectievelijk Buitenlandse Zaken en Inlichtingendiensten hun mening al hebben bijgesteld. President Shimon Peres, afgelopen vrijdag: 'A military strike on Iran is growing more likely than the diplomatic option'.

De aangescherpte visie op Iran in de Israëlische politieke top werd mogelijk gelekt door Meir Dagan, het voormalig hoofd van Israëls inlichtingendienst Mossad. Hij heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de huidige leiding van Israël. In juni zei hij: 'I decided to speak out because when I was in office, Diskin, Ashkenazi and I could block any dangerous adventure. Now I am afraid that there is no one to stop Bibi and Barak'. Nahum Barnea, een invloedrijke columnist in Israël, schreef recent: 'There are those who describe Netanyahu’s attitude on the matter as an obsession: All his life he dreamed of being Churchill; Iran gives him the opportunity.' Bronnen vertellen Barnea dat Dagan onderdeel is een campagne tegen de Iran-ambitie van Netanyahu en Barak. Volgens de Koeweitse krant Al Jarida heeft Netanyahu de inlichtingendienst Shin Bet opdracht gegeven de aard van het lek te onderzoeken.

IsraeliF15LineUp [jpg]De spanning rond Iran lijkt onderdeel van een geopolitiek spel. 'My guess is that this sudden campaign on the part of the Israelis is intended to scare the U.S. and the Europeans into a very strong diplomatic and economic response when the IAEA (International Atomic Energy Agency) report providing additional information on Iran's weaponisation activities comes out next week, zegt Barry Blechman, deskundige op het gebied van nucleaire proliferatie aan het Stimson Center. Trita Parsi, president van de National Iranian American Council: 'The bluster on military strikes tends to coincide with periods in which new sanctions are considered'.

Omdat nu openlijker dan eerst wordt gesproken over een aanval op Iran is het laatste nieuws rond Iran tegelijk een volgende fase op weg naar een militair conflict. Door het nu te bespreken, ligt het onderwerp op tafel en kan de aandacht van het publiek worden gericht op de vraag wanneer het gaat gebeuren.

____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved