%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
11 september 2005   |     mail dit artikel   |     print   |  
Waarheid 911 bereikt main stream media steeds meer
Kritisch item TweeVandaag over 11 september
Door Daan de Wit
'In TweeVandaag het relaas van twee oud-ministers, Michael Meacher en Andreas von Bülow. Beide trekken het voorgeschotelde verhaal van 9/11 ernstig in twijfel', aldus de actualiteitenrubriek over de uitzending van 9 september. Het heeft vier jaar geduurd voor dat de main stream media zich vragen durft te stellen die DeepJournal zich al vanaf dag één stelt: Zit er meer achter de aanslag op 11 september dan het kabinet BushBlairBalkende ons wil doen geloven?

De twee oud-ministers zijn al vaak door DeepJournal geciteerd in onze doorlopende serie over de situatie voor, tijdens en na 11 september 2001. Er is geen enkele Nederlandstalige website die zoveel over 911 heeft gepubliceerd als DeepJournal. We schrijven al vier jaar over dit onderwerp en gaan net zo lang door tot de volledige waarheid bekend is. De uitzending van TweeVandaag is een stap in de goede richting, vooral ook omdat het een echte poging is tot kritische journalistiek, tot in het studiogesprek aan toe.
Zie vooral ook de volledige tekstversie van de uitzending en de complete interviews waarvan delen zijn gebruikt voor het item: Het interview met Meacher, het interview met Von Bülow.

Kritische visies op 911 prime time op tv
Twee fundamenteel verschillende blikken bepalen de uitzending; enerzijds de blikken van Michael Meacher en Willem Post en anderszins de blik van Andreas von Bülow. 1. Ex-minister Meacher (in het item) en Amerikadeskundige Willem Post (in de studio) zitten nog op de lijn van de cover story bij 911: een stel kapers weet eerst de incompetente CIA te misleiden en weet dan het Amerikaanse luchtverdedigingssysteem op spectaculaire wijze te omzeilen waarna het onmogelijke gebeurt: twee torens storten in door een paar vliegtuigen, een derde toren stort spontaan in, het Pentagon wordt geraakt, maar het gat waar het vliegtuig in is verdwenen is te klein voor het vliegtuig en het vliegtuig is niet meer te vinden en in Pennsylvania is het vliegtuig ook al onvindbaar. Voor al deze feiten en onmogelijkheden (en nog veel meer feiten), lees onze serie over 911 of begin bij ons artikel voor Panorama over dit onderwerp.
2. Ex-minister Von Bülow, tevens auteur van boeken over de Duitse geheime dienst en over de rol van de CIA bij 911 heeft een inzichtelijker kijk op de zaak. Hij zegt dat 11 september is georganiseerd en uitgevoerd door en in opdracht van het Witte Huis. De kapers zijn niets anders dan deel van de cover story. Als je alle feiten, zoals in de loop der jaren in DeepJournal gepresenteerd, op een rij zet, kun je niets anders concluderen. Von Bülow noemt het psychologische oorlogsvoering, een mening die wordt weerspiegeld door het nieuws: 'Angst voor terroristische aanslag neemt toe', schrijft Nu.nl vandaag. 'Mission accomplished', zou Bush zeggen, zij het dat net zoals dat statement na de Irakoorlog niet waar bleek te zijn, het in dit geval niet ook hoeft te kloppen. Maar daarvoor is het wel nodig dat de waarheid over 11 september 2001 boven water komt en dat iedereen -bij wijze van spreken- de inhoud van DeepJournal moet kennen. Als iedereen weet hoe hij is gefopt, kunnen de neocons en hun terroristenvrienden wel inpakken.

Verslaggeving 911 zwarte bladzijde journalistiek
Het TweeVandaag-item is niet het eerste, eerder waren er het Radio1item en het RTL Boulevard-item waarin multimiljonair Jimmy Walter mocht uitleggen dat 911 een inside job was. Dat is mooi, maar nog geen week geleden moest DeepJournal melden dat de Raad voor de Journalistiek de zaak tegen de Volkskrant vanwege nalatigheid bij de verslaggeving over 911 niet ontvankelijk had verklaard en dat de Volkskrant de bewijzen bij 11 september te licht had bevonden. Dus het netto resultaat is dat nu alvast kan worden geconcludeerd dat de verslaggeving over 11 september een zwarte bladzijde wordt in het boek van de Nederlandse journalistiek. De praktijk is dat de journalistiek nog te veel een doorgeefluik is van de opvattingen van de autoriteiten en die versterkt tot heersende opvattingen. In plaats van dat de journalisten hun best doen keurig binnen de lijntjes te kleuren, zouden ze massaal op zoeken moeten naar de waarheid. De journalistiek schiet zwaar tekort en onderstreept helaas nog steeds de noodzakelijkheid van het bestaan DeepJournal en soortgelijke initiatieven.

Uitzending TweeVandaag als deel van geheel
De uitzending van TweeVandaag is een schoolvoorbeeld van hoe je je voorstelt hoe dit soort dingen zal gaan. Het ligt een beetje in de lijn der ontwikkelingen, zoals verwoord door sci-fi-auteur Arthur C. Clark: 'It can't be done. It probably can be done, but it's not worth doing. I knew it was a good idea all along!' Eerst volgt de massa op aanwijzing van de autoriteiten de cover story. Vanwege het schokeffect zijn dissidente gedachten dan not done; als gevolg van de zelfcencuur is censuur hiervan niet nodig. Later neemt een enkeling uit het establishment de gedachte over, weer veel later wordt deze gedachte serieus genomen binnen een bescheiden gebied. Dat gebied breidt zich uit met het op grotere schaal bekend worden van feiten die al beschikbaar waren, maar nooit de aandacht kregen die ze hadden verdiend. Uiteindelijk is deze sneeuwbal niet te houden, roept het grootste deel van het establishment dat ze heus echt niet op de hoogte waren en treden de boeven af en/of nemen zoveel mogelijk mensen mee in hun val.
____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved