%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
18 april 2004   |     mail dit artikel   |     print   |  
Is moord Fortuyn tweede Lockheed-affaire?
Enorme belangen speelden in de maanden, weken, dagen en zelfs uren voorafgaand aan de moord op Fortuyn. Niet alleen was hij een directe bedreiging voor het establishment, ook was hij een belangrijk obstakel in de wapenwedloop van de VS en in kringen van de Nederlandse defensietop. De vraag is nu of Fortuyn na prins Bernhard het tweede en ditmaal dodelijke slachtoffer is geworden van wapenfabriant Lockheed Martin.

Twee dagen voor de moord op Fortuyn, dus op vier mei 2002, kopt [inloggen met daan@daanspeak.com en daanspeak] De Gelderlander: Luchtmacht en VS bij Fortuyn. 'DEN HAAG - De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Clifford Sobel, en enkele hoge functionarissen van de luchtmacht hebben contact gezocht met de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Zij zouden hem willen winnen voor de Joint Strike Fighter. Defensie bevestigt de gesprekken, de Amerikaanse ambassade ook. De lobby op hoog niveau is opmerkelijk omdat Pim Fortuyn nog niet in de Tweede Kamer zit. Het kabinet heeft vorige week een besluit over het meebouwen aan een nieuwe gevechtsjager uitgesteld tot na de verkiezingen van 15 mei. Omdat in de huidige Tweede Kamer precies de helft van de volksvertegenwoordigers tegen het project is, zou de JSF bij een geforceerd besluit nu vrijwel zeker stranden, zei premier Kok vorige week vrijdag. Na de verkiezingen kunnen Pim Fortuyn en de zijnen echter de doorslag geven. Met het project is uiteindelijk ruim zes miljard euro gemoeid.'

We hebben eerder geschreven over het contact tussen de Amerikanen en Fortuyn over de JSF in deel negen van onze serie over Fortuyn. Uit bovenstaande is te concluderen dat er meer dan één gesprek is geweest en dat voormalig premier Kok zo graag wilde dat de JSF door de Kamer kwam, dat hij de besluitvorming uitstelde naar de volgende verkiezingen.
In onze zoektocht meer te weten te komen over het wie, wat, waar en wanneer met betrekking tot deze gesprekken, hebben we aangeklopt bij allerlei adepten van Fortuyn, met slechts teleurstelling tot gevolg omdat niemand van hen met informatie op de proppen komt. De enige nieuwe informatie dat we hebben kunnen vinden, was een stukje op de site van het volslagen onbetrouwbare Mishima Cyber Command, waarover we al eerder schreven in deel acht. We gaan hun tekst vanwege die onbetrouwbaarheid hier niet citeren, maar volg de link als je hun informatie wilt lezen. Zie dan ook hoe ze de naam fout schrijven van de enige bekende persoon naast Fortuyn die aanwezig was bij de gesprekken: niet 'Stobel', zoals zij schrijven, maar natuurlijk Amerikaans ambassadeur Sobel.

Ook andere betrokkenen worden bewerkt door JSF-lobby
Kok schoof de hete aardappel van het JSF-besluit voor zich uit nadat het begon 'te rommelen in de Partij van de Arbeid', zoals Radio Nederland Wereldomroep schrijft onder de tussenkop Moeizame besluitvorming. Het artikel vervolgt: 'Toenmalig partijleider Melkert is voor deelname aan het JSF-project, maar zijn fractie is verdeeld. Grootste tegenstander is specialist Frans Timmermans.'.
KRO's Reporter interviewde Timmermans op 24 maart 2004 in deel twee van hun drieluik Het Nederlandgevoel, getiteld 'Overgeleverd' - Amerika in de polder. Timmermans komt aan het woord over zijn eigen confrontatie met ambassadeur Sobel. [VO staat voor Voice Over].
VO: ‘Dit is Clifford Sobel. De zakenman stortte een kwartmiljoen dollar in de verkiezingskas van George Bush. Sinds 2001 is hij ambassadeur in Nederland’.
Timmermans: ‘Het is een zeer succesvol zakenman die weinig internationale ervaring heeft, dus die natuurlijk denkt met dezelfde manier waarop hij in zijn jeugd in de Bronx en later in New Jersey opereerde, waarschijnlijk ook hier te opereren.’.
VO: ‘De nieuwe ambassadeur is al gauw een bekende verschijning op het Binnenhof’.

Sobel en consorten ondervragen de PvdA na de verkiezingen in januari 2003 ‘uit angst voor de kritische lijn’ van die partij.
VO: ‘Tot grote verrassing van Bos blijkt de inhoud van dat gesprek kort daarna bekend bij CDA-leider Balkenende’. Bos was daar ‘zeer verbolgen over’, zo zei hij Sobel.

VO over het JSF-gesprek van Sobel met Timmermans: ‘Het gaat er volgens Timmermans weinig diplomatiek aan toe’.
Timmermans: ‘Het waren wel harde gesprekken met de heer Sobel. Ik kan me niet voorstellen dat een ambassadeur van een ander land op een dergelijke manier met een kamerlid zou omgaan. Dat is toch echt van: Beste Timmermans, je snapt er niks van en ik zal het je nog één keer uitleggen en je moet dit doen, want het is goed voor je. En jouw verzet, daar snappen we niks van.’
Interviewer: ‘Zo werd dat gezegd?’
Timmermans: ‘Keihard, keihard. Keer op keer was hij heel hard. Maar hij ging daarin nog veel verder. Hij ging ook naar collega’s van mij in de Partij van de Arbeidfractie en zei dan tegen ze: 'Hee joh, je moet die Timmermans niet steunen met z’n verzet [tegen de JSF]. Probeer eens een keer wat ertegenover te stellen, want het gaat niet goed zo; dadelijk gaat het niet door en dat kunnen we niet hebben’.
Sobel wil niet met Reporter praten over zijn gesprekken met Timmermans. In een eerder artikel van DeepJournal werd journalist Willem Oltmans geciteerd die Sobel een fax heeft gestuurd met de vraag waarom hij ontkende met Fortuyn te hebben gesproken over de JSF.

Kosten JSF vliegen uit de bocht
In november 2002 schreven we al dat de JSF ooit gaat leiden tot een parlementaire enquête. De vraag zal dan zijn waarom moraalridder Balkenende ons land ten koste van geld dat we niet hebben, een nog grotere wapenhandelaar wil maken dan we al waren.
Vorige week zaterdag opende [inloggen met: daanspeak] de Volkskrant met de kop Kosten JSF niet meer te beheersen. 'Deze waarschuwing uit de Amerikaanse oud-onderminister van Defensie Philip Coyle, tot 2001 de hoogste Pentagon-ambtenaar belast met het testen en evalueren van Amerika's wapens. Coyle zegt tegen de Volkskrant dat Den Haag geruststellende woorden van Washington en fabrikant Lockheed Martin over problemen met de JSF met een flinke dosis scepsis moet bekijken. De ex-onderminister is ervan overtuigd dat de kostenstijging met 22 procent, die maandag bekend werd, lang niet de laatste zal zijn. Het JSF-project, het grootste militaire programma uit de geschiedenis, gaat nu niet 200 maar 245 miljard dollar kosten. [..] Coyle was jarenlang betrokken bij het JSF-project, waarin Nederland een van de drie grootste partners is. [...] De woorden van Coyle zijn pikant, daar het Pentagon en Lockheed Martin Den Haag altijd hebben verzekerd dat de JSF binnen het budget zou blijven [...]'.

____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved